Introduction

working together


Innovate to solve current security and safety issues

Getting started with a diversity of knowledge, skills and experience

Safety concerns all of us!
A safety and security issue has a typical societal challenge that concerns everyone. Solving these problems requires commitment, knowledge, expertise and experience. The past three years have proven that the phased perform according to the Triple Helix method of the Safety & Security Atelier, it is possible to specifically and quickly find solutions. Respectful together for everyone's knowledge and skills and work according to these 10 steps. This makes it possible to create solutions to difficult problems.

The Safety & Security Atelier leans on three pillars:

  1. Triple-Helix: Bringing together people in a triple-helix formation (Government, Education and Enterprise);
  2. Respect: Understanding that people have different specialty, visions and goals which they have developed from their own background and perspective;
  3. Motivation: Having the intrinsic will to solve issues "Safety and security is everyone's business".

Explanation of the methodology

Solve a safety and security problem in 10 steps


step 1: understand step 2: choose question step 3: come together step 4: question articulation step 5: brainstorm possible solutions step 6: Conceptualization step 7: Make a proposal step 8: fieldlab step 9: prove step 10: profit


The results of the annual Safety & Security Ateliers


Solutions of Safety & Security Atelier 2016

Results Safety & Security Atelier 2016

  1. Question: In what way can NL-Alert come to citizens in the nightly hours?
    • Solution: "Project Smart Notification". A consortium is testing a smarter siren in a fieldlab in Eindhoven.
  2. Question: Other methods of detecting and locating hemp farms?
    • Solution: "The sound camera". A consortium goes in a fieldlab in Tilburg and Breda to help detect hemp nurses with a sound camera.
  3. Question: Hoe kunnen we zorgfraude tegengaan?
    • Solution: "Project Do not Care For Fraud". A consortium is in a fieldlab in central Brabant to identify the fraud and identify patterns.

Solutions of Safety & Security Atelier 2015

Results Safety & Security Atelier 2015

  1. Question: How can people safely longer living at home?
    • Solution: "Project Safety Customized". A consortium successfully completed a fieldlab in Etten-Leur. They are now installing the project in several municipalities.
  2. Question: How do you ensure that safety remains acceptable?
    • Solution: The jury received various entries but could not nominate a winner.
  3. Question: Fire prevention on non-average behavior?
    • Solution: The jury received various entries but could not nominate a winner.

Solutions of Safety & Security Atelier 2014

Results Safety & Security Atelier 2014

  1. Question: Understanding hazardous materials of business parks
    • Solution: "Project EASI". A consortium has successfully found a new way to provide real-time information to firefighters regarding hazardous substances in companies.
  2. Question: Prevent address fraud municipalities
    • Solution: "Project Addresses On Order". A consortium has made a nice solution in a fieldlab in Eindhoven, Tilburg and Breda, and reduced fraud significantly, several cities have now taken or are using this innovative solution.
  3. Question: More insight into drug trafficking
    • Solution: Two winners:The successful project "Operation Kitchen Table" and a project that did not succeed is the "Real Estate Safety Index".

Solutions of Safety & Security Atelier 2013

Results Safety & Security Atelier 2013

  1. Question: Reducing the false alarm fire brigade
    • Solution: "Project OMS Challenge". A consortium has shown that awareness through this project gives a drop of almost 40% in unnecessary alarms. Unfortunately, the Dutch fire brigades are too divided for further development.
  2. Question: Combating burglaries at industrial sites
    • Solution: "Project Social Business Parks" was a great success and has been pursued in various other forms of expression at home and abroad.
  3. Question: Doing more with all the cameras we have in the city
    • Solution: "Project Anomaly Detection". A consortium has identified an aggressive aggression in a fieldlab in Tilburg. The developments have been included in various nightlife projects.


Contact

Why a Safety & Security Atelier?

The method of the Safety & Security Atelier years has been successful. the Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) organizes a Safety & Security Atelier every year around 3 issues. These issues are usually not easy to solve. The questioner does not want to go in direct contact with a supplier, because they do not know whether this is an appropriate solution. The questions are given to the DITSS including a financial commitment that they want to support any sound proposal and wish to try a fieldlab (pilot). The fieldlab indicates whether and to which extent the proposed solution to the whole solution.

Interest

Please contact by calling Jan Otten at +31626052839 or email jan.otten@ditss.nl
Everyone is free also to carry out this method, please let us know how we can help.

History

In 2013 Mayor Peter Noordanus appealed to all companies and institutions in his city of Tilburg; "With all the experience, knowledge and expertise in our area should be possible to solve problems that affect us all. Let's bring our many talents from the region together and solutions to build long stuck questions." He asked Jan Otten to achieve this and he has developed the "Safety & Security Atelier" a method that combines technological innovation with social innovation and yields tangible results. Innovation Foundation for Security and Dutch Institute for Technology, Safety & Security apply this method.

The methodology of the Safety & Security Atelier to solve veiligheidsvraasgtukken anyone may apply. However, we point out that commitment by author / owner of the problem and the care of the process are extremely important for the success.

Dutch Institute for Technology, Safety  & Security Public Safety Innovation